جهان>خلیج فارس - گزارش تحقیقی خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان میدهد نیروهای اماراتی مستقر در یمن شبکهای متشکل از ۱۸ بازداشتگاه مخفی را در جنوب یمن مدیریت میکنند که بیش از ۲ هزار زندانی را در خود جای دادهاند. آسوشیتدپرس دیروز با انتشار گزارشی تفصیلی افشا کرد که نیروهای اماراتی در این بازداشتگاهها اقدام به شکنجه زندانیان میکنند. در این گزارش آمده است که در برخی از این بازداشتگاهها نیروهای آمریکایی نیز مستقر هستند و اماراتیها پس از شکنجه زندانیان آنها را به بازجویان آمریکایی تحویل میدهند.
دولت امارات در واکنش به این گزارش با انتشار بیانیهای وجود چنین بازداشتگاههایی را رد کرده است اما مقامهای ارشد وزارت دفاع آمریکا، ضمن تأیید حضور نیروهای این کشور در روند بازجوییها، دخالت نیروهایشان در شکنجه زندانیان را رد کردهاند. بهگفته آنها وزارت دفاع آمریکا البته در جریان شکنجه زندانیان بوده است. آسوشیتدپرس هویت مقامهای آمریکایی را به درخواست خودشان اعلام نکرده است.
امارات در جنگ یمن در کنار عربستان سعودی و برخی دیگر از کشورهای عرب منطقه قرار گرفته که از 2سال پیش در حمله به خاک یمن، تلاش دارند دولت مستعفی منصور هادی را بار دیگر به قدرت برسانند. جنگ یمن تاکنون بیش از 16هزار کشته به جا گذاشته است.
گزارش مذکور که بهصورت میدانی و براساس گفتوگو با 10نفر از زندانیان رها شده از این بازداشتگاهها و خانوادههای آنها و همچنین 12نفر از مسئولان دولتی، نظامی و اطلاعاتی یمن تهیه شده نشان میدهد نظامیان اماراتی از بدترین شیوههای شکنجه ازجمله شیوهای که خود اماراتیها آن را «کبابکردن» نامیدهاند، استفاده میکنند. طبق گفته زندانیان آزادشده، نیروهای اماراتی در این شیوه شکنجه، فرد زندانی را با بستن به میلهای افقی، به میان آتش برده و میچرخانند.
زندانهای مخفی اماراتیها در پایگاههای نظامی، چندین ساختمان دولتی و غیردولتی در بندر مکلا و در عدن، فرودگاه ریان در جنوب، ساختمانهای متعلق به سرویسهای اطلاعاتی، یک هتل و یک باشگاه مستقر هستند. بخشی از زندانیان هم به یکی از پایگاههای امارات در کشور اریتره منتقل شدهاند. آسوشیتدپرس مینویسد که حتی دولت مستعفی یمن که امارات در حمایت از آن وارد خاک این کشور شده، از وجود بیشتر این زندانها بیاطلاع است و به زندانهایی که از وجود آنها مطلع است، دسترسی ندارد.
یکی از افرادی که بهمدت 6 ماه در بازداشتگاهی در فرودگاه ریان در بندر مکلا حضور داشته به آسوشیتدپرس گفته که زندانیان در کانتینر نگهداری میشدند. او گفته که در این بازداشتگاه، تماممدت صدای فریادهای زندانیان زیر شکنجه شنیده میشده است. بهگفته او نیروهای اماراتی بهصورت روزانه با روشن کردن آتش و هدایت دود به داخل کانتینرها، زندانیان را به مرز خفگی میرساندند.
نهادهای بینالمللی ازجمله دیدهبان حقوق بشر و عفو بینالملل دیروز با انتشار بیانیههایی از سازمان ملل متحد درخواست کردند بلافاصله تحقیقات در مورد این بازداشتگاهها را آغاز کند. درصورت اثبات وجود این بازداشتگاهها و شکنجه زندانیان، نیروهای اماراتی در یمن ممکن است با اتهام «جنایت جنگی» روبهرو شوند. در بیانیه عفو بینالملل همچنین از سازمان ملل خواسته شده در مورد نقش نیروهای آمریکایی در این بازداشتگاهها هم تحقیقات انجام شود.
- ردپای سیا در بازداشتگاههای یمن
ژنرال فرج سالم بحثانی، فرمانده نیروهای حامی دولت مستقر در بندر مکلا در گفتوگو با آسوشیتدپرس شدت شکنجهها را رد کرده و گفته که در انتقال حقایق «اغراق» شده است. او در عین حال گفته که در پارهای موارد بازجویان آمریکایی سؤالهایشان را برای برخی بازداشتگاهها ارسال میکنند و چند روز بعد پاسخ زندانیان را بهصورت کتبی به همراه فیلم بازجوییها دریافت میکنند.
خبرگزاری آسوشیتدپرس در ادامه گزارش خود مینویسد که بازداشتگاههای مخفی اماراتیها در یمن مربوط به سالهای پس از حملات 11سپتامبر هستند و در واقع در چارچوب برنامههای سازمان سیا برای ردیابی و دستگیری نیروهای القاعده ایجاد شدهاند. در سال2009، طبق دستور باراک اوباما بازداشتگاههای مخفی سازمان سیا در نقاط مختلف اروپا که به «سایتهای سیاه» معروف شده بودند تعطیل شدند که بازداشتگاههای یمن بازمانده آن بازداشتگاهها هستند.
شبکه تلویزیونی سیانان دیروز در گزارشی تحت عنوان «تصاویری که سعودیها نمیخواهند شما ببینید» به تلاش گسترده عربستان و متحدانش در بایکوت خبری جنگ یمن اشاره کرد و گفت: «یمن در آستانه قحطی کامل و شیوع وبا در سراسر خاک خود است، اما اخبار مربوط به وضعیت اخیر در هیچ رسانهای آنگونه که باید منعکس نمیشود. دلیلش چیست؟»
طبق اعلام سیانان، عربستان طی 2ماه گذشته مانع ورود خبرنگار این شبکه تلویزیونی و دیگر خبرنگاران رسانهها به یمن شده است. بر این اساس، طی این مدت دسترسی نیروهای امدادی بینالمللی نیز به بسیاری از مناطق یمن محدود شده است.
سازمان ملل برای چندمینبار طی ماههای اخیر اعلام کرد که وضعیت انسانی در یمن به شکل بیسابقهای بحرانی است. از 24میلیون جمعیت یمن حدود 19میلیون نفر بهطور روزانه به غذای کافی دسترسی ندارند و بیش از 7میلیون نفر دچار قحطی کامل شدهاند. این سازمان همچنین در آماری بیسابقه اعلام کرد که در هر 10دقیقه، یک کودک یمنی جان میدهد. سازمان بهداشت جهانی نیز دیروز در گزارشی اعلام کرد که شیوع وبا در یمن بهدلیل عدمدسترسی مردم به آب بهداشتی و محدودیت در امدادرسانی نهادهای بینالمللی از کنترل خارج شده و اکنون تعداد مبتلایان از مرز 100هزار نفر گذشته و تاکنون بیش از هزار و 100نفر بر اثر وبا جان دادهاند.